Skarga nadzwyczajna na własnej skórze Marka Joppa

Media rzuciły się na temat jak na ciepłe bagietki. Sprawa wydawałoby się zakończona prawomocnym wyrokiem, którego treść finansową wyegzekwowano – wraca. Jak nie wiadomo, dlaczego, to… tu na pewno nie chodzi o pieniądze.

Marne 5 tys. złotych odszkodowania dla M. Joppa, można by przemilczeć, jak bony składkowe na ratowanie stoczni. Tu chodzi o wartości wyższego rzędu. O wyrokowe stwierdzenie, że to zarządzana przez T. Rydzyka Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu dyskryminowała ze względu na wyznanie jednego obywatela. Tak się złożyło, bez przynależności parafialnej, ale za to wiceprzewodniczącego Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy/SLD.

Sprawa powszechnie znana, opisana też szerzej TUTAJ. "Ta zniewaga krwi wymaga!" wykrzyknięto za Fredrą.

Otóż 6 lipca br. do Sądu Rejonowego w Toruniu skierowano pismo o nadesłanie akt sprawy do okręgowej instancji sądowej, z powództwa Marka Joppa przeciwko Wyższej Szkole Kultury Społecznej i Medialnej – w związku ze złożoną skargą nadzwyczajną.

Poniżej podam linki do publikacji medialnych na ten temat, nie ma więc sensu wpisywanie kolejnego komentarza, natomiast warto przywołać słów kilka o nowym narzędziu w rękach Prokuratora Generalnego w postaci skargi nadzwyczajnej.

Możliwość złożenia skargi nadzwyczajnej do Sądu Najwyższego została wprowadzona ustawą z 8 grudnia 2017 roku o Sądzie Najwyższym, która weszła w życie 3 kwietnia 2018 roku. Artykuł 89 tej ustawy przewiduje, że skarga może być wniesiona od prawomocnego orzeczenia sądu powszechnego lub sądu wojskowego kończącego postępowanie, jeżeli jest to konieczne dla zapewnienia zgodności z zasadą demokratycznego państwa prawnego urzeczywistniającego zasady sprawiedliwości społecznej. Ponadto skarga może być skierowana, jeśli orzeczenie narusza zasady lub wolności i prawa człowieka i obywatela określone w Konstytucji, orzeczenie w sposób rażący narusza prawo przez błędną jego wykładnię lub niewłaściwe zastosowanie, lub zachodzi oczywista sprzeczność istotnych ustaleń sądu z treścią zebranego w sprawie materiału dowodowego. Skargę nadzwyczajną może wnieść Prokurator Generalny oraz inne podmioty wskazane w ustawie o Sądzie Najwyższym.

Do stycznia 2021 r. skierowano ponad 8,5 tys. wniosków, dotychczas przeanalizowano 7680 wniosków i po wnikliwym zapoznaniu się z całością akt poszczególnych spraw, Prokurator Generalny skierował 208 skarg nadzwyczajnych od prawomocnych orzeczeń sądowych kończących postępowanie. W stosunku do pozostałych spraw, analiza wykazała, że brak jest podstaw do wniesienia skargi.

Warto podkreślić, iż systematycznie rośnie liczba skarg składanych przez Prokuratora Generalnego, gdyż w drugiej połowie 2018 roku, kiedy ten szczególny instrument prawy wszedł w życie było ich 5, w 2019 – 58, a w roku 2020 – 125. Natomiast w pierwszym miesiącu 2021 roku Prokurator Generalny skierował już 20 skarg nadzwyczajnych do Sądu Najwyższego. (pk.gov.pl)

Jak na kraj cały i wagę spraw zarówno karnych jak i cywilnych, w szczególności z zakresu prawa rzeczowego, spadkowego, ubezpieczeń społecznych i prawa pracy oraz w sprawach o zapłatę, to spięcie Marka Jopa z (pośrednio) Tadeuszem Rydzykiem nabiera niezwykłej wagi, prawie na miarę miejsca, jakie zajmuje wśród gości „ojca dyrektora” minister sprawiedliwości i prokurator generalny Zbigniew Ziobro.

Kto kogo dyskryminował? Który sąd okaże się w tej sprawie ostateczny? – poczekamy, zobaczymy.

O różnych kontekstach tematu poczytać można:

Ziobro wniósł skargę nadzwyczajną ws. uczelni ojca Rydzyka

Ziobro zaskarżył wyrok ws. uczelni o. Rydzyka. Chodzi o proces z niedoszłym studentem

Ziobro rusza na odsiecz Rydzykowi. Jest skarga nadzwyczajna w sprawie jego uczelni

Ziobro zaskarżył wyrok dla uczelni Rydzyka w sprawie dyskryminacji wyznaniowej

Zdecydowana reakcja Ziobry. Zaskarżył wyrok ws. uczelni ojca Rydzyka

Prokurator Generalny zaskarżył wyrok ws. dyskryminacji niewierzącego studenta na uczelni Tadeusza Rydzyka

Marek Jopp jednak nie był dyskryminowany? Ziobro zaskarża wyrok toruńskiego sądu

Opr. nim, 16 lipca 2021 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!